Перевод: с болгарского на английский

с английского на болгарский

основата

См. также в других словарях:

 • Burgas — (Бургас) …   Deutsch Wikipedia

 • УСТОЙЧИВОСТЬ ОСНОВАНИЯ — способность основания сооружения сопротивляться выпору грунта из под подошвы фундамента (Болгарский язык; Български) устойчивост на основата (Чешский язык; Čeština) stabilita podloží; stabilita základové půdy (Немецкий язык; Deutsch)… …   Строительный словарь

 • амредита — (сскр) линг тип на сложени зборови образувани со повторување на основата …   Macedonian dictionary

 • афикс — (лат affixum) грам еден или повеќе гласови што при градењето на зборови им се додаваат на коренот или на основата на зборот заради формирање на нов збор или на нов облик (заедничко име за префикс, инфикс и суфикс) …   Macedonian dictionary

 • бич-ла-мар — (анг. шп. beach la mar морски брег) назив за т. н. креолски јазик што служи како средство за разбирање во западното подрачје на Тихи Океан основата му е англиска …   Macedonian dictionary

 • диспаратен — (лат. disparatus) 1. апсолутно нееднаков, различен од основата 2. разнороден …   Macedonian dictionary

 • дијалектизам — (грч. dialektos) збор, облик или израз ограничен на потесно јазично подрачје, најчесто на дијалект што не влегува во основата на литературниот јазик …   Macedonian dictionary

 • дуализам — (лат. dualis) 1. фил. филзофско идеалистичко учење според кое основата на битието ја сочинуваат две начела: духот и материјата 2. верско учење за постоењето на две спротивни сили (добро и зло, светлина и темница) што се борат од праисконот за… …   Macedonian dictionary

 • елемент — (лат. elementtim) 1. една од четирите основни материи што, според древното мислење, ја сочинуваат основата на светот (огнот, воздухот, водата и земјата) 2. хем. материја што не може по хемиски пат да се разложи на уште поедноставни материи досега …   Macedonian dictionary

 • енкаустика — (грч. en , kauo) грч. техника на сликање кај старите Грци што се состоела во пренесување на восочни бои, со помош на загревање, на основата на сликата, обично на дрво …   Macedonian dictionary

 • камеја — (фр. camee) 1. извајан, режан скапоцен камен со издигната фигура (што има поинаква боја од основата) 2. слика во една боја, слика во камен …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»