Перевод: с английского на македонский

с македонского на английский

досега

 • 1 heretofore

  English-Macedonian dictionary > heretofore

 • 2 hitherto

  English-Macedonian dictionary > hitherto

 • 3 thus far

  English-Macedonian dictionary > thus far

 • 4 until now

  English-Macedonian dictionary > until now

 • 5 attain

  досега до, успева, постигнува, стигнува до
  * * *
  постигнува, стигнува до, досега до, успева; постигнува; досега до; постигнува; постигнува, досега до, стигнува до, успева, постигну

  English-Macedonian dictionary > attain

 • 6 yet

  adv. уште, се уште; not yet - се уште не; never yet - никогаш повеќе;
  2. се повеќе; more and yet more - се повеќе и повеќе;
  3. веќе;
  4. дури;
  5. досега; аs yet - досега;
  6. без обsир на, сепак, и покрај тоа conj. сепак, и покрај тоа, иако; покрај тоа; уште; веќе; сепак

  English-Macedonian dictionary > yet

 • 7 achieve; attain

  постигнува; досега до

  English-Macedonian dictionary > achieve; attain

 • 8 as yet

  засега, се уште
  * * *
  засега, се уште; досега as you like како што сакате

  English-Macedonian dictionary > as yet

 • 9 automatic hyphenation

  компј. автоматски прелом на зборови. Кај програмите за обработка на текст и персонално издателство, изборна команда со која програмот врши автоматски прелом на зборот кога ќе се најде на крај од редот. Зборот што треба да се преломи се бара во посебен речник (hyphenation dictionary - речник за хифенација) и доколку го нема, програмот од вас бара да го потврдите предложеното место за прелом или да зададете друго. За прелом на македонски зборови, за жал досега не постои сигурен и компетентен програм. Засега најсигурно е да користите рачно пренесување на зборови. Види hyphenation.

  English-Macedonian dictionary > automatic hyphenation

 • 10 far

  n. далеку (far away, far off, far out); far and near, far and wide - секаде;
  2. многу, мошне; far from it - никако, за ништо
  adj. far as - до
  2. доколку; how far? - колку?
  3. колку далеку? каде?; so far as - дотаму, дури, доколку; so far - досега, засега; so far so good - засега се е в ред; thus far - досада
  adj. оддалечен, далечен (исто и far off)
  n. големо растојание; from far - со растојание, од далеку;
  2. by far - многу повеќе; far-away - a. оддалечен, далеку;
  3. отсутен; far-between - a. редок; далеку; далечен, далеку

  English-Macedonian dictionary > far

 • 11 go about go through

  phr.v. 1. прифаќа, изгласува, изгласан е (закон/предлог/план); склучува, потпишува (деловна зделка): The deal did not go through Пропадна зделката
  2. поднесува, претрпува, преживее, преживува: He's going through a very difficult time Тој поминува низ многу тежок период
  3. проверува, прегледува (сметки/книги/пошта/џебови): I went through his essay with him Заедно со него го прегледавме есеј от
  4. излегува, издаден е (книгата/изданието): This dictionary has gone through five editions Овој речник досега има пет изданија
  5. троши (средства/пари/материјал); износи (облека/чевли): I've gone through the elbows of my jumper Џемперот ми се излижал на лактовите

  English-Macedonian dictionary > go about go through

 • 12 hold off

  phr. v. 1. задржува (на растојание) (непријател/напад)
  2. hold off sth/doing sth одложува нешто/да (на)прави нешто: Would it be better to buy a house now or hold off a few months? Дали ќе биде подобро сега да купиме куќа или да пр-ичекаме неколку месеци?;
  3. не заврнува: Therain has held off so far Досега не заврна

  English-Macedonian dictionary > hold off

 • 13 ought to

  v. mod. (одречна форма ought not, скратено oughtn't) 1. (морална) обврска - мора да. треба да: We ought to start at once Треба веднаш да тргнеме; You ought to have apologized Требаше да се извиниш
  2. совет, препорака - мора, треба: You ought to see his new film мораш да го видиш неговиот нов филм
  3. заклучок, веројатност - мора, треба: He ought to have got there by now I expect мислам дека досега тој треба да е стигнат таму; They ought to be arriving soon Тие наскоро би требало да стигнат

  English-Macedonian dictionary > ought to

 • 14 sideline

  n. 1. споредна/хонорарна работа: He sells computer discs as a sideline Тој дополнително се занимава со продажба на дискети за компјутер
  2. on the sidelines sport покрај аут-линија
  3. be/stay on the sidelines стои настрана; не се меша: The government has just stood on the sidelines up to now and let the situation get worse Досега владата не се мешаше и дозволи ситуацијата да се влоши

  English-Macedonian dictionary > sideline

 • 15 son-of-a-gun

  n. amer. old-fash. 1. son-of-a-bitch
  2. hum. неранимајко; батка: You son-of-a-gun, where have you been? Каде си ти бе, батка (досега)?

  English-Macedonian dictionary > son-of-a-gun

 • 16 thitherto

  adv. f ml. lit. досега

  English-Macedonian dictionary > thitherto

См. также в других словарях:

 • досега — нар. до този момент, преди това нар. някога, по рано, преди нар. още, все още, дотогава …   Български синонимен речник

 • дозде —   досега; до този ден; дотук …   Църковнославянски речник

 • Krste Misirkov — Krste Petkov Misirkov Portrait of Krste P. Misirkov Born Krste Petkov Misirkov 18 November 1874(1874 11 18) Postol, Ottoman Empire (today Pella, Greece) Died …   Wikipedia

 • Nikola Karev — Никола Карев Born November 23, 1877 Kruševo, Ottoman Empire (now Republic of Macedonia) Died April 27, 1905(1905 …   Wikipedia

 • Вооружённые силы Болгарии — Българска Армия Болгарская армия Боевое знамя Болгарс …   Википедия

 • Вудсток — (анг. Woodstock) летувалиште во САД во кое во 1969 година е одржан досега најголемиот фестивал на рок и поп музика, во присуство на повеќе стотици илјади млади …   Macedonian dictionary

 • Рихтерова скала — (по американскиот сеизмолог Ф. Рихтер, 1900 1985) скала за јачината на емитуваната сеизмичка енергија од хипоцентарот покажува од 0 до 9 степени, што е максимална досега измерена јачина на потрес магнитудна скала …   Macedonian dictionary

 • алтамирско време — назив за постарото камено време во развојот на Земјината кора (наречено по пештерата Алтамира кај Сантандер во Шпанија, каде што биле откриени во втората половина на 19 век разни цртежи на животински ликови што претставуваат најстари досега… …   Macedonian dictionary

 • елемент — (лат. elementtim) 1. една од четирите основни материи што, според древното мислење, ја сочинуваат основата на светот (огнот, воздухот, водата и земјата) 2. хем. материја што не може по хемиски пат да се разложи на уште поедноставни материи досега …   Macedonian dictionary

 • планетоид — (грч. planetes тој што лута, eidos облик) астр. мала планета, астероид, небесно тело што орбитира околу Сонцето меѓу патеките на Марс и Јупитер досега се откриени над 1. 200 планетоиди, од кои некои имаат пречник од само 10 км имаат разни имиња,… …   Macedonian dictionary

 • ултрагама-зраци — зраци што доаѓаат од вселената (од досега непознати извори) …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»